• +420 608 062 016
  • reditelka@skola-petrovice.cz
  • čp. 5, 403 37 Petrovice
  • Zdravý listopad ve školní družině

    Během měsíce listopadu si děti z prvního i druhého oddělení školní družiny společně zasoutěžily, a to hned ve dvou zdravých kláních.  Nejdříve v ochutnávce a poznávání různých druhů ovoce a zeleniny podle chuti a čichu. Jak to probíhalo? Děti se rozdělily do dvou družstev. Každé družstvo vyslalo svého zástupce a ten se utkal se soupeřem v postupném poznávání tří kousků ovoce či zeleniny. Nebylo to lehké, protože účastníkům soutěže byly zavázány oči, do úst vložen zkoumaný vzorek a museli se spolehnout jen na svůj nos a jazyk. Ve hře byly kromě atraktivních chutí ananasu, hroznového vína či mrkve i chuti těžšího kalibru jako třeba cibule a česnek. Slepý soutěžící, který první vykřikl správnou odpověď na ochutnávku ve svých ústech, přinesl svému družstvu bod. Děti se spravedlivě vystřídaly a družstvo s nejvyšším počtem bodů vyhrálo ovocná lízátka plná vitamínů. Po skončení soutěže děti s chutí dojedly všechny zbylé nakrájené kousky ovoce a zeleniny. Tyto vzorky čítaly celkem 23 druhů tuzemského i exotického ovoce a zeleniny. Naše děti mají rády ovoce a zeleninu, protože na talíři zbyl jen kousek cibule.

    Druhou společnou soutěží malých i velkých dětí ve zdravém měsíci listopadu byla ochutnávka a poznávání různých druhů léčivých bylinkových čajů dle barvy, čichu a chuti. Děti se dozvěděly o příznivých účincích čajů na naše zdraví. Nejdříve jsme si o jednotlivých druzích povídali, pak děti čaje ochutnávaly svým brčkem a snažily se názvy čajů zapamatovat. Ochutnaly heřmánkový, šípkový, zázvorový, kopřivový, meduňkový, zelený, mátový a černý čaj. Samotná soutěž probíhala tak, že jednotlivé dvojice doplňovaly do tabulky očíslované čaje, které se společně snažily určit. Při vyhodnocení vyhrála dvojice Sašenka Pružincová a Johanka Škodová, které z osmi druhů uhádly názvy šesti čajů.

    Akce se velmi vydařily.  Při obou soutěžích se děti dobře bavily a zároveň podporovaly povědomí o svém zdraví a zdravém životním stylu.

    Za školní družinu vychovatelky Šárka Šamsová a Dana Trojanová